nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Tájékoztató a kerékpárútról oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Tájékoztató a kerékpárútról
Megkaptuk az építési engedélyt a Süttő-Papírgyár és Nyergesújfalu- Cementgyár közötti szakaszra. Pályázati lehetőség nyílt: elkészítettük a pályázatot...

Kedves Lábatlaniak !
Valóban a remény hal meg utoljára !

Az alábbiakban tájékoztatást adunk arról, hogy a több mint egy évtizede tervezett és azóta is várt kerékpárút létesítése érdekében mit tettünk és a mai napon a megvalósítást hogyan látjuk.
Mi reménykedünk !

2001. elkészül a Nyergesújfalu-Cementgyár közötti nyomvonalszakaszra az első engedélyezési terv hivatásforgalmi célú kerékpárútra

2002. pályázati lehetőség nincs

2003. az Esztergom- Nyergesújfalu Kistérség a Dunamenti kerékpárút projekt keretén
belül elkészítteti a teljes lábatlani nyomvonalra a kerékpárút tanulmánytervét, ez
azonban továbbra sem ad választ a településközpontban megépíthető lehetséges
nyomvonalra

2004. Önkormányzat elkészítteti a Süttő-Papírgyár közötti szakaszra az építési engedélyezési tervet, valamint a Nyergesújfalu-Cementgyár közötti szakaszra korábban elkészült tervek is módosításra kerülnek, miután ez az EuroVelo6 nyomvonalává válik. Ez utóbbi –turisztikai célú - és így más követelményeket kell hogy kielégítsen, mint a korábbi hivatásforgalmi célú kerékpárút.

2005. Az építési engedélyezési eljárás rendkívül hosszú ideig húzódott, miután a nyomvonal MÁV területet is érint.

2006. Megkaptuk az építési engedélyt a Süttő-Papírgyár és Nyergesújfalu- Cementgyár közötti szakaszra. Pályázati lehetőség nyílt: elkészítettük a Nyergesújfalu-Cementgyár közötti szakaszra a pályázatot, azonban benyújtását a képviselőtestület nem támogatta, mivel a támogatási arány 50 % volt.

2007. Újabb pályázati lehetőség nem volt. A kiírt pályázatok többségében a kerékpárutak külterületi nyomvonalait támogatták, Lábatlanon azonban csak belterületi kerékpárút építése lehetséges, külterületi szakaszunk nincsen a főút mellett.

2008. Ismét módosultak az előírások, ezért az elkészült terveket részben módosítani kellett.

2009. Benyújtottuk az építési engedély kérelmet a módosított Nyergesújfalu-Cementgyár közötti szakaszra

2010. Építési engedélyt kaptunk a Nyergesújfalu-Cementgyár közötti szakaszra, és elkészíttettük a Papírgyár-Hullám vendéglő közötti nyomvonalra az engedélyezési terveket. Tanulmánytervet készíttettünk a településközponti (Hullám vendéglő- cemetgyár közötti) szakaszra, mely a 10.sz. főút szűk keresztmetszete miatt nem teszi lehetővé a szabályos méretű kerékpárút építését. Itt a nyitott kerékpársáv építését a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ nem támogatta.

2011. Pályázatot nyújtottunk be a „Duna menti kerékpárút fejlesztése” pályázat keretében kerékpárút építésének előkészítésére, mely 100% támogatottságú pályázat volt. A konzorciumi együttműködési megállapodásban részt vett települések, -Vénektől Dömösig- nem nyertek .

2012. A Süttő-Papírgyár és a Papírgyár-Hullám vendéglő közötti 10. főút melletti nyomvonalra építési engedélyt kaptunk. Pályázat nem jelent meg.

2013. A Nyergesújfalu-Cementgyár közötti kerékpárút építési engedélye 2013.évben lejárt, így annak lejárta előtt a meghosszabbítását kezdeményeztük, az eljárás jelenleg folyamatban van. Ebben az évben felmerült annak esélye, hogy ismételten pályázati lehetőség nyílik a megvalósításra, de év végéig pályázat nem volt.

2014. Megvalósíthatósági tanulmány készült állami forrásból a Dunamenti hivatásforgalmi és EuroVelo 6 kerékpárutak építésére, melynek szakmai szervezetek közötti egyeztetése most folyik. Eszerint a lábatlani kerékpárút részben az Euro-Velo 6 nyomvonalán a Duna mellett haladna, másrészt az engedélyezett terveink szerint a 10.sz. főút mellett.


Mint a felsorolásból látható, az önkormányzat folyamatosan napirenden tartotta a kerékpárút építését. Saját forrásból azonban egy ilyen nagyságrendű beruházást megvalósítani nem lehetett, ma sem lehet, viszont pályázati támogatás igénybevételére sem volt lehetőség.
Mai ismereteink szerint elképzelhető, hogy 100 % állami forrásból megépülhet a kerékpárút a közeljövőben, de a kivitelezés megkezdésének pontos idejét nem ismerjük. A cél mielőbbi megvalósítása érdekében a tervek rendelkezésre állnak –kivéve a településközpont- és az építési engedély is birtokunkban van.
Mi Önökkel együtt reménykedünk !


[ 2014.02.07. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek