nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Tájékoztató a parlagfűről oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Tájékoztató a parlagfűről

PARLAGFŰ





A parlagfű életmódja: A parlagfű leggyakoribb felszaporodási helyei a bolygatott talajú, zárt növényállománnyal nem rendelkező területek. A mag beérlelése után a növény elpusztul. Márciusban indul meg a kelése, majd áprilisra az éves kikelő mennyiség 60 %-a megjelenik, de ez után is folyamatosan kelnek ki – egészen a fagyokig – új növények. A magok a csírázóképességüket 30-40 évig megőrzik. Virágzása július közepétől kezdődik és egészen a fagyok beálltáig állandóan tart. Virágpora szél útján akár 100 km-es távolságra is el tud jutni. Egy közepes méretű növény 3000-60.000 db csíraképes magot érlel, tehát 1 növény után kedvező körülmények között akár 60.000 db új parlagfű növény kelhet ki a következő évben !!!!



Védekezés a parlagfű ellen: A hatékony védekezés alapelve, hogy a virágzás, pollenképződés előtt kerüljön sor a teljes kiirtásra, az oldalhajtások képződésének megakadályozására.
Mindez háromféle módon történhet:
Kézi gyomlálás: A virágzás előtti időszakban alkalmazható csak, mivel a virágzáskor nagy mennyiségű pollennel érintkezés kiválthatja az esetleg addig rejtett túlérzékenységet.
Kaszálás: Egyszeri kaszálás nem jelenti a parlagfű kiirtását, mert a növény az alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből 3-4 oldalhajtást nevel, és ugyanolyan intenzitással virágzik néhány hét múlva. Általában 3 kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Az első kaszálást, a virágzást megelőző időszakra – július elejére – célszerű időzíteni. A második kaszálást augusztus, a harmadikat szeptember közepén kell elvégezni.
Vegyszeres védekezés: A parlagfű a gyomirtó szerekre érzékeny, így könnyen írtható. A problémát folyamatos kelése jelenti, ezért ún. tartamhatással bíró szerek ajánlottak. Óriási hiba, ha a terület parlagfű mentesítésére totális gyomirtást alkalmazunk, ami a természetes növénytakaró megerősödést is megtöri, ugyanis a klímának, talajtani adottságoknak megfelelő természetes zárt növényzet kialakulásával a parlagfű 2-3 év alatt eltűnik.

A parlagfű elleni védekezés legegyszerűbb módja a június végétől két, három alakalommal elvégzett kaszálás, esetleg a vegyszeres gyomirtás.

A hatóságok eljárásukat nemcsak termőföldön folytatják le – amelybe a zártkertek is bele tartoznak – hanem belterületen is, ipari, kereskedelmi és egyéb telephelyeken, utak, vasutak, vízpartok mentén is. A 2000. évi XXXV. törvény lehetőséget ad, hogy a parlagfűvel erősen fertőzött, rosszul művelt haszonnövény állományban is elvégezhessék a hatósági védekezést.

2005. június 30. után az ingatlan tulajdonosának, használójának ismerete nélkül is el kell végezni a közérdekű hatósági védekezést, amire halasztó hatása még a benyújtott fellebbezésnek sincs. A hatósági védekezést elrendelő határozatok a helyi önkormányzat hirdetőtábláján kerülnek kifüggesztésre.

A hatósági védekezés eljárásának teljes költségét köteles a föld használója, tulajdonosa megtéríteni, mely hektáronként több tízezer forint is lehet. Ez nem azonos a növényvédelmi bírsággal, mely 20.000 - 2.000.000 Ft közötti összegben az eljárás költségén felül kerül kiszabásra.


[ 2006.08.24. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-