nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / KORONAVÍRUS tájékoztatás / Tájékoztató eü - maszkhasználat oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Tájékoztató eü - maszkhasználat
Fontos kiemelni, hogy a lakossági maszkviselésnek kizárólag megfelelő maszkviselési etikettel és viselkedéssel együtt van értelme.

Tájékoztató

Magyarországon a koronavírus már bárhol jelen lehet. Bárki hordozhatja a vírust és bárkinek tovább adhatja a fertőzést. Ezért fontos mindenkinek betartani az ajánlásokat, a szabályokat.
• Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
• Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát! Vegyék figyelembe, hogy a telefonvonalak túlterheltebbek ebben az időszakban. A többszöri próbálkozás során kérjük, legyenek türelmesek!
• A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.
• Ha felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja, és
o a) a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a légúti mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti Önt.
o b) a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és kórházi ellátást igényel, akkor a mentő a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára vagy járványkórházba, vagy kijelölt intézménybe szállítja Önt, ahol az elkülönítése, az ellátása és a mintavételezés megtörténik.

• A kórházban minden szükséges vizsgálatot és laborvizsgálatot elvégeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem.
• Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.
Mit tegyünk tünetek esetén?
A betegség leggyakoribb tünetei:
A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.
• Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.
• Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.
Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.
(Forrás: www.koronavirus.gov.hu)

Tájékoztató
Hogyan használjuk megfelelően a maszkot?

A maszk hordásával kapcsolatban, számos érv és ellenérv olvasható. Fontos azonban kiemelni, hogy a lakossági maszkviselésnek kizárólag megfelelő maszkviselési etikettel és viselkedéssel együtt van értelme. Nem szabad megfeledkezni a maszk és további védőeszközök (pl. gumikesztyű) hulladékként való kezeléséről, esetleges fertőtlenítéséről sem.
a. Felvétel:
Mielőtt felvenné a maszkot mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.
o A maszknak a viselés alatt folyamatosan, egyszerre kell fednie a szájat és az orrot is!
o Amennyiben rendelkezik a maszk állítható orrpánttal, azt szorosan igazítsa az orrgyökhöz!
o Ne legyenek nyílások a maszk és az arc között, a maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére.
b. Viselés:
o A maszk viselése közben kerülje el a maszk megérintését. Amennyiben mégis megérintette a maszkot, mossa meg a kezeit szappannal, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos bedörzsöléssel.
o Amennyiben a maszk érezhetően átnedvesedik, cserélje le azt.
c. Levétel: A maszk eltávolítását hátulról végezze el. Fülei mögül emelje ki a rögzítő gumikat, vagy kötözze ki a tarkóra kötött madzagokat. A maszk elülső felszíne szennyezettnek tekintendő, annak érintését kerülje a levétel során!
d. Kidobás vagy fertőtlenítés:
o Az egyszerhasználatos maszkokat ne használja újra! Azokat zárható szemetesládába dobja ki a levételt követően.
o Amennyiben saját készítésű, vagy más szövetmaszkot használ, helyezze a maszkot enyhén klóros (domestos stb.) vagy más fertőtlenítős vízbe, ebben áztassa 10 percig, mossa ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt!
e. Kézmosás, kézfertőtlenítés: A maszk eltávolítása után mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.
A fent leírt intézkedések kizárólag megfelelő személyes higiéniával, körültekintő, rendszeres kézmosással és a távolságtartási szabályok betartásával együtt érhetik el, hogy a járvány terjedési sebessége jelentősen lecsökkenjen.
(Forrás: www.mok.hu)

[ 2020.04.27. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-