nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / TALAJTERHELÉSI DÍJ oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
TALAJTERHELÉSI DÍJ
A TALAJTERHELÉSI DÍJ 2004. július 1-én lépett hatályba a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény talajterhelési díjra vonatkozó rendelkezése. A törvény rendelkezései alapján Lábatlan Város Képviselő-testülete a 22/2004. (IX. 22.) számú rendeletében szabályozta a talajterhelési díjjal kapcsolatos eljárási szabályokat, továbbá rendelkezett díjkedvezmény megállapításának feltételeiről.
Kinek kell talajterhelési díjat fizetnie? A törvény értelmében talajterhelési díjat kell fizetnie annak a magánszemélynek, jogi személynek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek, - kibocsátónak - aki a számára műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és szennyvíz-elhelyezést alkalmaz. A díjfizetési kötelezettség tehát mindazokra vonatkozik, akiknek megvan a lehetőségük arra, hogy a csatornahálózatra kapcsolódjanak, de ezt mégsem teszik.
Mennyi a fizetendő talajterhelési díj összege? A díjfizetés alapja az adott évben fogyasztott teljes vízmennyiség. A díjalapot csökkenteni lehet a vízművek által igazolt, az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel, és locsolási célú felhasználással. Levonható továbbá az a számlákkal igazolt mennyiség, amelyet a szennyvíztárolóból olyan arra feljogosított szervezet szállít el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.
A talajterhelési díj mértéke 120 Ft/m3, ezt szorozni kell a területérzékenységi szorzóval, amelynek értéke Lábatlan esetében 3.
A díjfizetési kötelezettség fokozatosan lép hatályba. A fentiek szerint kiszámított talajterhelési díjnak 2004-ben a 20 %-át, 2005-ben 40 %-át, 2006-ban 50 %-át, 2007-ben 75 %-át, 2008-ban 90 %-át kell csak megfizetni. Természetesen 2004-ben a október 1-jei bevezetés miatt csak az időarányos összeget, vagyis a 20 % negyedét kell megfizetni.
Hogyan kell bejelenteni és befizetni a talajterhelési díjat? A talajterhelési díj kezelését, nyilvántartását, beszedését a Polgármesteri Hivatal Adóügyi irodája végzi. A díjfizetésre kötelezetteknek 2004. október 31-ig bejelentést kell tenniük az önkormányzati adóhatósághoz, az alábbi bejelentési nyomtatványon (a nyomtatvány a Polgármesteri Hivatalban, illetve a piszkei fiókkönyvtárban is átvehető).
A bejelentés alapján az adóhatóság határozatban közli majd a 2004-re fizetendő díjelőleget, amelynek kiszámításához a 2003. évben fogyasztott vízmennyiség - illetve annak negyede - szolgál alapul. A megállapított összeget a határozatban szereplő időpontban kell megfizetni, az ahhoz mellékelt csekk felhasználásával. A további években minden év március 31-ig kell majd bevallást tenni az előző évi tényleges vízfogyasztásról, és az alapján kell a már befizetett előleghez képest a különbözetet megfizetni, vagy lehet a túlfizetést visszaigényelni. A díjelőleget pedig, szintén az adóhatóság határozata alapján negyedévenként, egyenlő részletekben kell majd megfizetni. A befolyt összeg az önkormányzat környezetvédelmi alapjának bevételét képezi, azt az önkormányzat kizárólag a talaj, valamint a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használhatja fel.
Tisztelt Adózó! Kérem, hogy a talajterhelési díjjal kapcsolatos bejelentési és befizetési kötelezettségének a megfelelő határidőkben tegyen eleget, mert annak elmulasztása az adózás rendjében foglalt szankciók - mulasztási bírság, adóbírság, késedelmi pótlék - kiszabását vonhatja maga után. A talajterhelési díjjal kapcsolatos kérdések tekintetében az Adóhatóság a (33) 517-000 telefonszámon áll rendelkezésükre.

[ 2004.10.15. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek