nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Természetbarátok 20 éves jubileuma oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Természetbarátok 20 éves jubileuma
Lábatlani Természetbarátok Egyesületésnek 20. évi jubileumi beszámolója

LÁBATLANI TERMÉSZETBARÁTOK EGYESÜLETÉNEK 2O - ÉVI JUBILEUMI BESZÁMOLÓJA
A beszámoló letölthető formátumban (.doc)

Jubileumi beszámolónk írása közben szembesültünk azzal a ténnyel, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket, ha sokrétű munkánkról, hű képet szeretnénk adni húsz év távlatából. Mielőtt azonban elemző értékelésünkbe kezdenénk, szükségét látjuk annak, hogy a Lábatlani Természetbarátok Egyesületének egységes Alapszabálya szerint, annak célját és működési szempontjait ismertessük! Íme az öt pont ami szerint, dolgozunk, cselekszünk :

1.) Az ember egészségének védelme
Az egészséges életmód előtérbe helyezése
Az egészséget óvó életszemlélet elterjesztése

2.) A Környezet és természet védelmezése a környezetet károsító hatásokkal szemben.

3.) Az oktatási intézményekben folytatott környezetvédelmi és egészséges életmódra nevelés segítése eszközökkel, kiadványokkal, módszertani ajánlásokkal, foglalkozások tartásával, oktató filmekkel, vetélkedők, klubok, táborok, kirándulások szervezésével, pályázatok kiírásával.

4.) Olyan szabadidős foglalkozások megszervezése, ami szorosan összefüggésben van célkitűzéseinkkel : rendszeres sportolásra való orientálás, egész éves sportfoglalkozások megteremtése, rendszeres családi túrák,kirándulások szervezése, vetélkedők, ismeretterjesztő előadások szervezése.

5.) Pályázatok kiírása, pályaművek jutalmazása, hasznosításuk kezdeményezése. (környezetvédelmi anyagok kiadatása, terjesztése.)

Tovább folytatatva beszámolónk írását, eszembe jutott egy rádióban hallott mondás. Már nem emlékszem rá, hogy kitől származik, de a második sora igencsak illik ránk! Ezért próbálom meg aktualizálni, nem szószerinti idézetben:
- Aki magával foglalkozik, problémái vannak.
Aki másokkal foglalkozik, feladatai vannak. –
Hát igen! Nekünk húsz éven keresztül feladataink voltak. Nem is kevés, mert mi az iskolán kívüli – természetismereti és környezetvédelmi nevelést választottuk –
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy programunkban és mindennapi tevékenységünkben az ( iskolák ) iskolánk segítőtársai vagyunk, egy olyan generáció felnevelésében, amely egyszeregyként érti az ökológiai összefüggéseket, és felelős módon gazdálkodik környezetével. Tanár- szülő- civil szervezet – önkormányzat, egyesületünk alappillérei. Mint minden civil szervezet, mi is önkormányzati feladatokat látunk el. Segítünk megoldani a természetismereti és környezetvédelmi gondokat.
Rövid bevezetőnk után a teljesség igénye nélkül lássuk színes és sokrétű munkánkat a számok tükrében:

Oktató- nevelő munkánk során hagyományt teremtettünk a minden évben megrendezett „ Természetismereti és Környezetismereti Vetélkedővel „ .
Kezdetben, csak Lábatlan iskoláinak felső tagozatos diákjait, de később Karva testvérvárosunk iskolájának tanulóit is bevontuk a nem mindennapi megmérettetésbe.
Számszerűsítve napjainkig l6O négy fős csapat versenyzett, ami 64O főt jelent. Amennyiben hozzáadjuk az iskolák és egyéb közösségek általi előadásra történő felkéréseket, úgy az plusz 8OO- főt jelent. Saját táborozásaink alkalmával tartott előadásainkat évenként l6- fős átlaggal számolva 32O iskolás tanuló részére tartottunk ismeretterjesztő előadást. Összegezve : l76O gyermeket oltottunk be a „természet szeretetére „ Statisztikánkat illetően amennyiben több előadásunkon is részt vett valaki, mi csak egyszer vettük figyelembe.
Bízunk benne, hogy jó magot vetettünk. Hittel hiszem, hogy azok az iskolás gyermekek ( lábatlani és karvai ) akik kapcsolatba kerültek általunk a természettel, állat és növényvilággal, természetismerettel, környezetvédelemmel, biztos zálogai annak, hogy Lábatlan város, Duna- partja és erdői ne fulladjanak az illegális szemétbe.. ( ami sajnálatos, minden évben újratermelődnek ) Újra megjegyzem, hogy az iskolákkal jó és harmonikus kapcsolatunk van. Egy emberként működünk együtt a környezeti nevelésben.
2OlO- ben próbálkoztunk szülőket is meghívni a vetélkedőre, hadd lássák, hogy milyen ismeretekkel és tudással rendelkezik gyermeke. Kezdeményezésünket nem koronázta siker, de mi soha nem adtunk fel semmit.
Egy mondat erejéig visszatérve a vetélkedőre megjegyezzük, hogy buszos túráink során hazafelé jövet kisebb lélegzetű vetélkedőket szoktunk tartani a látottakról. különös tekintettel azokra, ahol idegenvezetést is igénybe veszünk.
*Buszos túráink : Szinte minden évben sikerült egyet megvalósítani. Többségében, arborétumokat és botanikus kerteket látogatunk.
*Autós túráink : Tizenegy autós túránk volt. Túráink egy kivételével rövidebbek voltak. A Tatai Vadlúdsokadalomra két- három autónyi legénységgel szinte rendszerességgel megyünk. Nem részletezve: Tata Kálváriadomb, Esztergom Búbánatvölgy, Pusztamarót Sólyomfészek Tábor…..
*Gyalogtúráink : Nyolcvannégy gyalogtúrán vettünk részt, de tagjaink közül egyénileg , 2O- 5O- 1OO km-es túrákon is sikerrel jeleskedtek.
*Tájfutó verseny: Saját szervezésben 4 alkalommal került sor.
*Kerékpáros túrára : öt alkalommal vállalkoztunk. Büszkék vagyunk „100 keréken „ címmel meghirdetett túránkra, ahová l98 keréken érkeztek. Ez két kerék híján duplája a meghirdetettnek. A megérkezést KRESZ illetve kispályás NONSTOP foci követte.
*Odúk gyártása és kihelyezése : Alakulásunk óta l98 odút gyártottunk és fel is szereltük azokat. A felszerelés során kiléptünk városunk határain :

Helyszínek : Pusztamarót Sólyomfészek Tábor
Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Múzeum
Duna- Ipoly Nemzeti Park, Esztergom-Búbánatvölgy , Vadregény
Panzió, Eminkes, Gerenday Arborétum

*A Gerenday Arborétumot, Madárbarát Parkká alakítottuk! 2Ol3.-ban egy madárismertető táblát is kap tőlünk – a honi madarak ismertetőjét –
Egyesületünk a kihelyezett odúkat, családi túrák alkalmával, tisztítja és javítja.
*Faültetés : Egyesületünk valamikor diákok bevonásával rendszeresen rész vett a faültetési akciókban.
Mára ez hiánycikké vált, ki tudja miért ?
Említésre méltó, hogy még a Dunszentmiklósi Arborétumban is van egy kocsányos tölgyfánk, amit szintén a lábatlani gyermekekkel együtt ültettünk, egyik túránk alkalmával.
*Tájsebészet verseny és kampány az illegális szemétlerakók felszámolásáért Komárom- Esztergom Megyei megmérettetésén a megtisztelő II . helyezést a Lábatlani Természetbarátok Egyesülete nyerte el. Fontos tudni, hogy Lábatlanon, az illegális szemétszedési akció, egyesületünk kezdeményezésére terjedt el. Évekig takarítottunk, szedtük a szemetet, nyírtuk a Duna- parti füvet ( erőnkhöz mérten ) Mert : biztosak voltunk benne, hogy a sok fáradtság nem lesz hiábavaló. Kampányunkra elkezdődik egy pozitív változás az emberek szemetelési szokásaiban és egyre szebb és tisztább lesz szűkebb hazánk Lábatlan. Akadt is követő a Sirályok Vízisport Egyesülete, akik katonás és tartós rendet teremtettek öreg Dunánk partján ! Gratulálunk Nekik !
*„Nem védett természeti értékeink „ megmentésében is jeleskedtünk. Egyszer közvetlenül amikor megakadályoztuk, hogy út épüljön a Sziklay kerten keresztül a Dózsa György útra. A második az közvetett, mert csupán egy videó kazettának tudható be. A Sziklay-kert volt egyik pályázatunk témája. Amihez egy kilenc perces videó felvételt is készíttettünk. A kazetta Bodrogai Ferenchez került, aki a felvételek láttán úgy döntött, hogy megvásárolja ezt az ingatlant. Pályázatunkon ugyan nem nyertünk, de azon sokat , hogy egy természetszerető ember kezébe került Lábatlan ( „ hamvadó félben „ lévő ) gyöngyszeme.
A felújítás során megmentették a ma már több, mint l6O éves fenyőfát, a szökő félben lévő forrásokat és a ház is korabeli felújítást kapott. Mit ragozzam tovább, hiszen e környék szebb, mint valaha volt. SZÍVBŐL KÖSZŐNIK a természetbarátok!
*Hó-Hó versenyek :Egyesületünk, iskoláskorú gyermekeknek hat alkalommal rendezett halismereti vetélkedővel egybekötött horgászversenyt, aminek helyszíne a Duna, tardosi horgásztó, és a legemlékezetesebb, Sütő Lacibácsi festői környezetben lévő horgásztaván volt.
*Meglátjuk, hogy milyen fej, ha rejtvényt fejt címmel tíz alkalommal hirdettünk versenyt a szomszéd települések bevonásával ( Süttő, Nyergesújfalu ) Kezdeményezésünk igen népszerű volt, hiszen, ha lenne lábatlani rekordok könyve akkor a tizennyolcszor négy fős csapat nevezése és részt vétele bizonyára bele is kerülhetne. A volt versenyzők sokszor megkérdezik, hogy lesz-e rejtvényfejtő verseny? Könnyű a válasz, nem, de keserves is, szegény önkormányzat lettünk.
*Kiállítás :Egy alkalommal rendeztünk kiállítást, melynek anyaga munkánk bemutatása és a 2OO4.- évi illegális szemétszedési akció volt fényképekkel illusztrálva. Sikeres volt, mert, a Jeles Napok alkalmából az iskolás gyermekek munkái is kiállításra kerültek. A látogatók ezért főleg iskolások voltak. Dolgozataik és tablóik értékelése is itt történt meg. A díjazottak értékes könyvjutalomban részesültek.

SIKEREINK:
Örömmel olvastam a 24 órában, hogy megvalósul a „Gerecse Natúrpark „ aminek Lábatlan város is részese. Egyesületünk már hosszú évek óta dolgozik azért, hogy ezt elősegítse. Reménykedünk, hogy egyszer, csak lesz pénze önkormányzatunknak
és így az érintettekkel közös pályázattal elérjük, hogy ne csak szándék legyen, hanem megvalósuljon Lábatlanon a Gerecse Északi Kapuja. Abban is reménykedünk, hogy az általunk javasolt és már kivitelezési tervekkel is
rendelkező „ Lábatlan Dávid Völgyi Tanösvény ennek részeként készül el, mert ezzel az erdei táboroztatást kedvezőbb feltételek között, tudjuk megoldani!
*A K- 36- OO312- K - „ A Lábatlan – patak medrének hulladékmentesítése „ című pályázatunkra félmillió forint támogatást nyert egyesületünk. Jó propaganda munkánknak köszönhetően csatlakoztak hozzánk a civil szervezetek, vállalkozók, ( Endrédi Roland vállalkozása pl : l5O OOO.- Ft - tal plusz gépi munkával ) Részese és segítője volt akciónknak a Holcim Hungária Zrt. kézi és gépi munkák végzésével egyaránt. Közös munkánk sikeres volt. Amennyiben, csak a pályázati nyereményünk, a vállalkozók által átutalt pénzt és a tagjaink által végzett munka értékét számítva, közel egymillió forintot tettünk le az önkormányzat asztalára. A teljes akcióban résztvevők kézi és gépi munkájának értékét hozzáadva, 3,5 millióra tehető összmunkánk értéke.
*Nagy siker volt. 2OO8 majális , avagy a Pekingi Olimpia Tiszteletére Rendezett Sportnap. A Lábatlani Természetbarátok kezdeményezésére, Lábatlan Önkormányzata, a Lábatlani Egyetértés SE, Sirályok Vízisport Egyesülete, és a Piszkei Papír Rt. Szakszervezeti Választmánya elhatározta, hogy az olimpia évében „ Sporttal az Egészséges Életért „ címmel sportnapot szervez. Eredményes volt az összefogás, mert egyaránt igazi majálisi hangulatban zajlottak a sport és a játékos vetélkedők.
Önmagáért beszél a megjelentek száma is, ami 657 fő volt. Köszönet Bodrogai Ferencnek, aki a saját otthonában vendégelte meg az olimpikonokat és azokat, akik részt vettek a szervezésben, vagy munkájukkal elősegítették e sportnap sikerét! Külön és név szerint köszönjük az olimpikonoknak, akik jelenlétükkel magas szintre emelték sportversenyünk sikerét: Buzánszky Jenő, Varga János, Kulcsár Gergely olimpiai bajnokok, Varga Gabriellának és Schléger Oszkár Úrnak, valamint városunk élsportolóinak, Kocsis Tünde kick- boksz világbajnoknak és Juhász Sándor többszörös maratoni futóbajnoknak.
Úgy gondoltam, hogy – kommentár nélkül – kategóriát is csinálok beszámolónkban, de mégis kikívánkozik valami, amivel érzékeltetni szeretném, hogy összefogással, legyen az illegális szemétszedés, sport, vagy bármi, lehet hasznos és nagy dolgokat tenni !!!!!
A sportnál maradva meg kell jegyeznem, hogy minden erdei táborozásunk alkalmával komoly sportverseny programok vannak: Erdei túrák, asztalitenisz, röplabda, kispályás labdarúgás, tájékozódási futás, lengőteke, petank, de a számháború sem maradhat ki. Időnkint íjászat és ha el tudjuk szállítani az általunk gyártott játékokat, akkor játékos vetélkedők is vannak.
*Természetjárásnál már beszámoltunk gyalogtúráink számáról, de nem adtunk hírt egy fontos előrelépésről ami nem más, mint az , hogy túravezetésre is felkéréseket kapunk. Az elmúlt évben Kecskés Ferenc elnökhelyettesünk négy túrát vezetett a Duna- Ipoly Nemzeti Park területén.

Ahhoz, hogy az – egészséges életmód – kialakításáért végzett munkánkról hű képet adjunk, szükségszerű, hogy visszamenjünk az időben, hiszen itt egy hosszú folyamatról kell beszámolnunk
*Teke sportág : A valamikori önkormányzati öntevékeny tekézőiből sikerült a Lábatlani Egyetértés SE. keretein belül szakosztályt létrehoznunk. A szakosztály vezetője Hortainé Lachner Gabriella a Lábatlani Természetbarátok Egyesületének
tagja lett. ( a szakosztályvezető kiválasztása nem a véletlen műve volt, hiszen Gabi trófeáival „ Dunát lehetne rekeszteni „ Fogalmazhatnánk úgy is, hogy sok dicsőséget hozott Lábatlannak. Később Mezei Ferenc a teke és a bowling szakosztály összevonásával fejlesztette tökélyre ezt a tömegsportot, ahol több, mint 1OO fő gurít az egészségéért. ( ez utóbbi már Feri érdeme. )
*Asztalitenisz :Már több mint egy évtizede is elmúlt, hogy asztalitenisz csapatversenyt hirdettünk meg iskolák és Lábatlan lakóinak. Ez adta az ötletet, hogy tovább éltessük a kaucsuklabda szerelmeseinek sportját Egyesületünk, több, mint egy évtizedig öntevékeny tömegsport szakosztályként működtette, még olyan körülmények között is amikor a Rákóczi Ferenc nevét viselő „Kultúrházunkban „ egész télen nem volt fűtés. Ezen körülmények érlelték meg a gondolatot, hogy a Lábatlani Egyetértés SE-nél megkérvényezzük szakosztállyá válásukat. Sikerült, így több mint huszonöt fővel gyarapodott a tömegsportolók száma. Nem is akármilyen tagokkal, hiszen az átlag életkoruk 53 év. Magunk között, mi csak „Szépkorúaknak „ nevezzük Őket megadva a kornak járó tiszteletet. A nevezettek, főleg másért érdemlik meg a tiszteletet és elismerést, hiszen akad közöttük olyan, aki egy vagy két csípőprotézissel, sérült lábbal, fél kézzel, lumbágóval, vagy a „vénfenekór „ valamilyen egyéb nyavalyájával küzdve rendszeresen sportolnak. Ezek az emberek a játék idejére elfeledik bajaikat, s játékukat látva senki nem mondaná meg róluk, hogy ott, belül már elromlott valami. ( ha nem hiszed el gyere és játsszál velük ! ) Büszkék vagyunk rájuk, mert önmaguktól is tesznek az egészségük megóvásáért. És most engedjék meg, hogy hangosan álmodjak, mert, de jó is lenne, ha ez a magatartás gyorsabban terjedne ! Jól kibeszéltem Őket, de van még tovább : Jelszavuk Madáchot ferdítve :
„ Ember küzdj, és bízva bízzál,
Ping-pongozz, hogy el ne hízzál „
Egyesületünk Várvölgyi Béla személyében jó kezekbe tette le az asztaliteniszezők sorsát. A rendszeres csapat, egyéni és tízek bajnokságán kívül, egy kis játék kedvéért időnként ellátogatnak Mogyorósbányára, Eternitbe és Esztergomba is. És nincs is szégyellni valőjuk. Íme az Esztergom város által meghirdetett II. nyílt asztalitenisz versenyen elért eredményük.
Hobby főtábla :
1. Várvölgyi Béla LÁBATLAN
2. Pataki Zoltán LÁBATLAN
3. Senkár Lajos KISIGMÁND és Kecskeméti Attila LÁBATLAN
5-8. Kalmár Csaba, Németh Gyula LÁBATLAN, Bors Zoltán PPG, Hajnal G Mátyás
E szakosztály életét tekintve, van örömünk és bánatunk is. Örömünk, hogy fiataljaink közül többen fel küzdötték magukat megyei szintre.

Bánatunk, hogy már, csak visszajáró lelkek a „ Szépkorúak „ családjába. Az a tény, hogy, a tornateremben sincs fűtés nem is téma, mert már itt liheg a tavasz a nyakukon.
*Challenge – Day - Kihívás napja : Egyesületünk éveken keresztül segítője, napszámosa, volt e rendezvénynek, de időközben Lábatlanon megszűnt.
*Fotóverseny célirányosan : Két alkalommal hirdettünk meg fotóversenyt iskoláskorú gyermekek és természetet szerető felnőttek részére :

l.) Fényképezőgéppel a természetben - Szarvasi Arborétum –
2.) Természetfotó verseny - Kám- Jeli Arborétum –

A nyertes fotókat mindkét alkalommal értékes könyvjutalmakkal díjaztuk.
*Erdei táborozás : Bizonyára senki sem vitatja, hogy az erdei táborozás az egyik olyan lehetőség amikor a természetismeretet, annak megszerettetését, majd megbecsülését közvetlen módon tudjuk oktatni a felnövekvő ifjúságnak,
Mi évről- évre éltünk az erdei táborozás lehetőségével. Pusztamarót Sólyomfészek Tábor, már szinte második otthonunkká vált. Időközben azonban kevesebb lett az anyagi támogatásunk, megszűnt az erdei táborozásra való pályázati lehetőség és egyre kevesebb lett azoknak a szülőknek a száma, akik meg tudták fizetni a táborozás egyre magasabb költségeit. Már- már ott tartottunk, hogy megszűnik az erdei táborozás. Ezért, szinte mindenhonnan kértük az árajánlatokat, szállás és étkezési költségekre egyaránt. Mígnem, a Duna- Ipoly Nemzeti Park ölelésében, Esztergom- Búbánatvölgyben lévő Vadregény Panzió tulajdonosa Lóska László, kedvező árajánlatot adott részünkre. Elengedte a költségek felét. Ezért újra felkerestük, hogy mikor mehetnénk táborozni? ( beszélgetés közben halkan megjegyeztük, hogy nekünk ez a fele költség is sok ) Hát jó, akkor ne fizessetek semmit! volt a válasz. Kicsit szabadkoztunk, de végül a Piszkei Papírgyári, később Forest- es jó kapcsolatokra tekintettel kitörő örömmel fogadtuk el ezt a nagylelkű és baráti ajánlatot. Azon nyomban megbeszéltük Lacival, hogy mi pedig, ezért, profilunknak megfelelő munkákat végzünk a panzió területén. Érzékeltetésül lásd a tavalyi programtervünkben megjelölt „elvégzendő feladatokat „ :

Vadregény Panzió parkjának madárvédelmi
berendezésekkel való kiegészítése
Madárodúk összeállítása, festése
Madáritatók, fürdetők építése elhelyezése
Madárbarát kert tábla, állvány készítése, felszerelése
A már felszerelt odúk ellenőrzése, javítása
A tanösvény környékének rendbetétele

Ez a szerencsés fordulat, hogy a táborozó gyerekek dolgoznak, szült egy jót mert megteremtettük vele a nem kisebb fontosságú dolgot, mint : a MUNKÁRA NEVELÉST ! ezt az évet is beleszámolva idestova negyedik alkalommal táborozunk itt a festői Dunakanyarban az Árpádkori főváros szomszédságában, Esztergom Búbánatvölgyben. Szívből köszönjük m e g m e n t ő n k n e k !

*Testvérvárosi kapcsolat :Közel húsz évre nyúlik vissza. Kezdetben segítői voltunk a régi – Lábatlan- Karva sportbarátság - újraélesztésének, majd a hagyománnyá vált „ természetismereti vetélkedőbe „ bevontuk a karvai, és búcsi iskolásokat is.
Ez a kapcsolat a mai napig is élő. Nyolc évvel ezelőttől szellemi sporttal bővült tovább baráti kapcsolatunk. Hogyan is kezdődött ? Hrabos Gábor karvai képviselő telefonon keresett meg. Elmondta, hogy Ők minden évben karácsonykor „ Polgármestei Sakkversenyt „ rendeznek. Nem tudnék- e 5-6 főt összeszedni és elmenni Karvára ? Tudtam! Azóta Karva - Muzsla - Tokodatáró és Lábatlan között, oda- visszavágó alapon rendszeres versenyek vannak.
Időközben Lábatlanon is létrejött a „ Polgármesteri Sakk Kupa „
Így a - szellemi sport - teljes részévé vált , testvérvárosi kapcsolatunknak.

Jó kapcsolatot tartunk fenn városunk önkormányzatával , minden intézményével, civil szervezetekkel. Sok esetben közös rendezvények megtartásával is segítjük egymást. Néhány példa : 2OO8.- évi majális, Nemzetközi Gyermeknap, Dr. Medvegy Mihály – Trópusi bogarak című, lebilincselő előadása és az azt követő vetélkedő. Igaz, hogy nem egyesület de feltétlenül szólni kell róla, aki nem más, mint Juhász Sándor sokszoros maratoni futóbajnokunk, akivel kölcsönösen segítjük egymás rendezvényeit. Egyesületünk tagjai igyekeznek megtisztelni más civil szervezet munkáját is ezért rendszeresen látogatják rendezvényeiket. Amennyiben súlyozni kellene kapcsolatainkat, úgy a Nemzetközi Gyermeknapot emelném ki. A gyermeknapot, már hosszú évek óta civil szervezetekkel, Kuckó Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálattal, Nyugdíjasok Egyesületével Lábatlani Természetbarátok Egyesületének aktíváival karöltve, Szabó Ildikó és és Betákné Lampért Gabriella vezetésével rendezzük. Egyesületünk már közel két évtizede, hogy e rendezvény előtt már hónapokkal, játékok tervezésével, gyártásával és javításával készül a gyermekek napjára. Tesszük ezt azért, hogy önfeledt, örömteli szórakozást tudjunk biztosítani az Ő tiszteletükre rendezett napon.
A csoda vigye el elfelejtettem egy jelentős változást leírni ami gyermeknapunk, rendezésében egy jó fordulatot hozott.
Ezt a változást megpróbálom a 2O1O.- ben leírt jegyzetemmel érzékeltetni :
*Gyermeknap mesébe illően” :Telefonon kaptam meghívást a 2O1O - évi gyermeknapi rendezvény megbeszélésére, ahol, Anikó, Erika és Lívia előadták, elmondták, elmesélték, hogy az „ Elvarázsolt Manó Falva „ mese alapján szeretnének bekapcsolódni az idei gyermeknap szervező munkájába. Nem történt más, minthogy egy kis újdonságot, fantáziát csempészett bele e három név szerint is megemlített „ tündérleány „ , hogy a meséhez hű maradjak. Mivel tetszett az új gondolat olvassátok Ti is a mesét:
Elvarázsolt Manó Falva :Egyszer volt hol nem volt, hol nem volt, egy gyönyörű mesekert a világ közepén, ahol hatalmas fák nőttek, a fákon madarak énekeltek, a bokrok között apró nyulak, szelíd őzek bujkáltak. Az erdő lakói voltak a Bogyó Manók. Nagyon szerették az erdőt, becézték a virágokat, gondozták a fákat, mindig, csak annyit vettek el a természettől amennyire szükségük volt. A házaikat földből építették, a tetejét, hosszúszárú fűvel fedték, békés otthonaik voltak.

A Bogyó Manók szeretetben éltek az erdő minden élőlényével együtt. Ha öröm érte őket, táncoltak és énekeltek. De egy nap egy hatalmas fekete felhő szállt az erdő fölé. Dörgött, villámlott, haragosan mordult az ég és egy fekete varázsló jelent meg a fák lombjai felett. Ez a varázsló követelte a Manóktól a virágokat, a gyümölcsöket és az egész erdőt.
De a manók kétségbeesetten védték az erdőjüket, küzdöttek a varázslóval, mígnem a varázsló haragjában átkot bocsátott az erdő kis lakóira. Némává és szomorúvá varázsolta őket. Sokan próbálták az átkot feloldani és felszabadítani a manókat, de sajnos mind kőszoborrá változtak.
Te feloldhatod az átkot, ha megtalálod a zenéhez vezető utat és kiállod a 7 próbát. A próbák helyei a „ lakok „ Ahány lak annyi próba

Átváltoztat – lak
Harap – lak
Kipróbál – lak
Varr – lak
Véd – lak
Átír – lak
Szólaltat – lak

Végül a gyermekek sikeresen győzték le a fenti lakokat, akadályokat. Jól szórakoztak az Ő napjukon. Legnehezebb dolguk az igazi fekete fellegekkel volt, ami számtalanszor az épületbe zavarta a békésen és önfeledten játszó gyermekeket. Mire is gondolok a mesét olvasva ? Ezek a Bogyó Manók akár a Természetbarát Egyesületének a tagjai is lehetnének, hiszen : nagyon szerették az erdőt, becézték a virágokat, gondozták a fákat és csak annyit vettek el a természettől amennyire szükségük volt….. Szeretetben éltek az erdő minden lakójával együtt. Mi várjuk, hogy a mese valósággá váljék. Bízva- bízunk benne, hogy a mese mind a karvai, mind a lábatlani iskola nebulói részére egykoron valósággá válik és „ Bogyó Manóként „ védik a természetet.

*Külső kapcsolat: A neszmélyi és karvai Olimpiai Baráti Kör élménybeszámolóira való mozgósításokról igen nehéz szívvel tudok beszámolni, mert Schléger Oszkár Barátunk , aki az olimpiai Bizottság tagjaként 2OO8- ban a Pekingi Olimpia tiszteletére rendezett sportnapunkon, majálisunkon kitűzte az OB. zászlóját, már nincs az élők sorában. Ő volt az, aki létrehozta a Neszmélyi Olimpiai Baráti Kört, majd inspirálására Karván is megalakult. E körök célja : Az olimpiai eszme terjesztése, illetve közvetlen kapcsolat teremtése példaképekkel, kiváló sportemberekkel, „élménybeszámolókkal összekötött személyes találkozások” Egyesületünk úgy látta, hogy mindezek a törekvések összefüggenek Alapszabályunk célkitűzéseivel : A sport megszerettetésével az egészséges életmód kialakításával…………... ezért törekedtünk arra, hogy minél nagyobb létszámmal tudjunk megjelenni az olimpikonok élménybeszámolóin, a fiatalabb korosztályt is megcélozva.

Egyebek : A vetélkedőknél nem említettük, hogy időnkint az iskola és a Kuckó Családsegítő Szolgálat felkérésére természetismereti és játékos vetélkedőket tartunk ,kisegítő osztályos és hátrányos helyzetű gyermekeknek
részére is. Egyesületünk egyedülálló módon minden évben megküldi éves beszámolóját önkormányzatunknak amiben számot adunk éves tevékenységünkről. Fontosnak tartjuk azt is, hogy ebben a beszámolóban rendre megtesszük környezetvédelmi észrevételeinket is.
Környezeti Nevelési Stratégiánkat a NAT- ra építettük. Szempontjai szerint, környezeti nevelés tekintetében nyitottunk az óvodák felé is. Minden óvodánkba madáretetőt készítettünk és játékos vetélkedőket is tartottunk. Most, hogy rovom beszámolónk sorait belátom, hogy ez az egy alkalom kevés volt. Mert hiszen a Környezeti Nevelési Stratégiánkban a környezeti nevelés időtartamát úgy fogalmaztuk meg, hogy „ a bölcsőtől a sírig tartó folyamat „
Ezért, a jövőben tehát, a folyamatot kell megteremteni .
*Jeles Napok : Húszéves munkánk során mindig igyekeztünk, hogy a természet és környezetvédelmi Napjaink a természetvédő mindennapjaink közül ünnepnapként emelkedjenek ki. Túráinkat mindig, az aktuális napnak megfelelő vetélkedő is követte. Fontos tudni, hogy a hagyományos „Természetismereti és Környezetvédelmi Vetélkedőre „ , csak pályázatok árán lehetett versenyjogot szerezni. A pályázatok témája mindig más , mert igyekeztünk megismertetni Lábatlan értékeit. Természetesen a hazai környezetvédelem és a Jeles Napok aktuális eseményeire is vártuk a választ, a diákok szemszögéből nézve! Az a tény, hogy mindig kiváló pályamunkák érkeztek be az köszönhető annak, hogy minden esetben adtunk ismeretanyagot és főleg azoknak a felkészítő tanároknak, akiknek mindig is szívügyük volt természet védelme.

Ezúton név szerint is szeretnénk megköszönni a közel két évtizede velünk együttműködő, együtt dolgozó tanároknak akik mindenkor a segítségünkre voltak : Csaplárné Kapu Eszternek, Bérces Ferencnének , Horváth Ágnesnek Molnárné Harkai Mariannának, Óvári Zsuzsannának, Schrenk Péternének Karván, Ollé Katalinnak, Duka Róbertnak, Csákvári Zoltánnak, Bajóton, Dudásné Szabó Ibolyának és Dudás Júliának és mindenki másnak aki segítségünkre volt. Ismét egy kis statisztika : Éves átlaggal számolva , fennállásunk óta százhatvan pályázat érkezett be a bajóti, karvai és lábatlani diákoktól.

Eleinte , nagyon szerényen, de díjazni is tudtuk ezeket a pályaműveket. Napjainkra, - anyagiak hiánya miatt – csak a legjobb dolgozatok dicséretére zsugorodott „ jutalmunk „ Beszámolónkban nem írtam hiányosságokról, nem fogalmaztam meg a civil szervezetek minimális, vagy nulla támogatásával kapcsolatban kritikát, mert önkormányzatunk jelen gazdasági körülmények között aligha tudja azonnal helyrebillenteni az egyensúlyt.

Szerencsés körülménynek tartom, hogy a Holcim Hungária Zrt. ezekben az utóbbi, gazdaságilag rossz években, egy- egy nagyszabású vetélkedőt tartott a Föld Napja tiszteletére. Még mindig a Jeles Napoknál maradva el kell mondanunk, hogy az iskola által szervezett táborozásoknak is mindig részesei vagyunk. Általában egy, vagy két napra szoktunk meghívást kapni, előadások tartására, túravezetésre, odúk gyártására és felszerelésére, túravezetésre.

Ezek után lássunk egy statisztikát :

Felkért előadók :
Téma:                                Helyszín :                       Előadók :

Gerecse nagyvadjai Pusztamarót            Pekár András fővadász
Gerecse élővilága    Pusztamarót                Tóth Róbert erdész
Gerecse élővizei       Pusztamarót            Kanyicska Rita erdész
Madár gyűrűzés         Pusztamarót           Lenner József madarász
Egzóták a Gerecsében Dunaszentmiklós  Tóth Róbert erdész
Gerecse gombái    Dunaszentmiklós        Lisztes András körny. v.
Bánya rekonstrukció
A Gerecsében         Vöröshídi bánya               Tóth Róbert erdész
Kálvária- domb története Tata                    Varga Zoltán geológus
Településünk helyneveinek
Eredete                        Pusztamarót                 Naszák István tanár
Gerenday- Kert növényei Lábatlan                 Tóth Róbert erdész
Gombaismeret kezdőknek Pusztamarót           Csathó István
Református templom                                   Darányiné Csonka V.
története                                                                         lelkész
Gerecse kőzetei, kaktuszok Lábatlan      Varga Zoltán geológus
Trópusi bogarak                  Lábatlan            Dr. Medvegy Pál
Karva története                      Karva         Duka Róbert iskola ig.
Gerecse tájvédelmi körzet
értékei                                    Pisznice         Kudrát Ferenc fő erd.
Gerecse kőzetei               Pusztamarót   Seprenyi Rita geológus
Bikoli földvár története           Bikol         Czermann János erdész
Előadás címe:                           Helyszín:                     Felkérő:

Madárodúk készítése          Pusztamarót              Bérces Ferencné
Madarak megfigyelése,felismerése Pusztamarót Tóth Gáborné
Gyakorlati madárvédelem   Pusztamarót                Schrenk Péter
Madarak a Gerecsében       Pusztamarót               Naszák István
Gyakorlati madárvédelem   Pusztamarót             Óvári Zsuzsanna
Odúkészítés és előadás           Karva                       Duka Gábor
Gyakorlati madárvédelem          Tata                        Varga Zoltán
Madáretető készítése és         Esztergom               Lóska László
előadás
Gyakorlati madárvédelem            „                            Lóska László
Búbánatvölgyi odú telep                „                           Lóska László
Sziklay- Kert növényei             Lábatlan                      Vetélkedő
A pusztamaróti odútelep
és előadás tartása              Pusztamarót               Horváth Ágnes
Ragadozó madarak
a Gerecsében                      Pusztamarót                Erdei tábor
Gyakorlati madárvédelem Pusztamarót programjaként
Harkályok Magyarországon  Pusztamarót                     „
Hazai baglyok                          Pusztamarót                     „
Térképismeret tájékozódás Pusztamarót                     „
Turista jelzések turista utak Pusztamarót                      „

A statisztikai adatok ismertetése után már csupán, csak egy fontos eseményről számolok be : az Állami Népességügyi és Tisztiorvosi Szolgálat esztergomi szervezete parlagfű mentesítési sorozatot indított, amelynek során felnőtteknek és gyermekeknek rendezett akciók követték egymást. Lábatlanon a Gerenday Ház Arborétumában általános iskoláskorú gyermekek versenyeztek, a kertben felállított állomásokat végigjárva. Nem másért, minthogy bizonyítsák tudásukat a környezetvédelmi ismeretekből. Az egészséges életmód ismeretén kívül a mozgás, a természetvédelem, a drog- és a dohányzásellenes küzdelem, valamint az elsősegélynyújtás is téma volt. A parlagfű írtás elleni harc mellett, a környék természeti értékeinek ismerete is fontos tudnivalókat jelentett. Csapataink ugyan nem kerültek dobogóra, de derekasan helytálltak. Köszönet az, iskolák, LTBE, aktíváinak, segítő közreműködésükért.

Befejezésül úgy gondolom, hogy húsz év munkáját illik megköszönni ! Kézfogással, vagy egy jó szóval, mert manapság az is sokat ér! A Lábatlani Természetbarátok Elnöksége nevében először, ifjúsági tagozatvezetőnknek, Kecskés Szilárdnak mondok köszönetet a mindenkori áldozatos segítségnyújtásért, munkájáért. ( nem lennék az aki vagyok, ha nem jegyezném meg, hogy szerencsére - az alma, nem esett messze a fájától – És most következzenek a többi, Kedves Munkatársaim !
Az LTBE: nevében fogadjátok tőlünk szeretettel és köszönettel elismerésünket. Köszönjük, hogy elanyagiasodott szemléletű világunkban, mindennapi gondjaitok mellett, lehetőséget teremtettetek arra , hogy a közösségért, mások sportolásáért, az egészséges életmód kialakításáért, környezetünk szebbé tételéért és megvédéséért önzetlenül és kitartó lelkesedéssel tevékenykedjetek.
Köszönjük és kérjük, hogy aktivitásotokat továbbra is tartsátok meg, mivel az szerves része programjaink megvalósulásának.


Lábatlan, 2013.03.01.

Lábatlani Természetbarátok Egyesületének elnöke : Komoróczki Ferenc


[ 2013.03.11. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-