nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Tíz éve város Lábatlan! oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Tíz éve város Lábatlan!
2014 szeptemberében, a Városi Napok rendezvénysorozat keretei között ünnepeltük meg Lábatlan várossá válásának tízéves évfordulóját. - KÉPEK, VIDEÓ!

FOTÓK: Szabó Ildikó, Molnár László, Naszák István, facebook forrás : Komoróczki Éva ill. Halmos Bence

2004-ben Lábatlan városi rangra emelkedett, s ebben elévülhetetlen érdemeket szerzett a település akkori polgármestere, Török István. Az ünnepség, melyre szeptember 19-én került sor, a már hagyományosnak nevezhető Borsétány fesztiválszínpadán zajlott, a régi és az új polgármester, azaz Török István és Dinnyés István együttes közreműködésével.
Az ünnepséget több prominens személy is megtisztelte a jelenlétével. Ott volt Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Popovics György, Komárom-Esztergom megye Önkormányzatának elnöke, Bodrogai Ferenc, a Forest Papír KFT egyik tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Saly József, testvértelepülésünk, Rohonc volt polgármestere és több lábatlani önkormányzati képviselő. Az ünnepség jó alkalmat teremtett három, arra érdemes személy kitüntetésére.
Az ünnepség első részében Dinnyés István polgármester beszédét hallgathatták meg az egybegyűltek. A polgármester, beszédében, végigtekintett az elmúlt tíz éven, elmondta a sikereket, de beszámolt a nehézségekről is. Számvetését Lábatlan várossá válásával kezdte, és felidézte Lamperth Mónika, egykori belügyminiszter levelét, mely a várossá válás jó hírét közölte. Lábatlan múltját is megidézte, a régi koroktól napjainkig. Számba vette Lábatlan intézményeinek fejlődését az elmúlt tíz évben, a pályázatokat, a fejlesztéseket, és az eredményeket. Kitért a helyi ipar problémáira, a gyárak megszűnésére és az ebből adódó nehézségekre, de megemlítette a fejlődést is, ami a tervezhető jövő ígérete. Végül megköszönte a választók bizalmát, és biztosította a hallgatóságot a város jövőbeni felelős irányításáról. Mint mondta: „A magam részéről ígérem, hogy a lehetőségekhez képest mindent megteszek azért, hogy az elkövetkezendő időben is fejlődjön városunk, az egyre nagyobb és sokrétűbb kihívásoknak mindig megfeleljen.”
A polgármester ünnepi beszédét követően átadásra kerültek a 2014-es városi kitüntetések. A városi napok keretében Lábatlan Város képviselő-testülete három személy kiemelkedő közösségi munkáját ismerte el.
Lábatlan Város Önkormányzata Lábatlanért Emlékplakett kitüntetést adományozott dr. Szigeti Lászlónak, a Lábatlan Város Közösségi Céljaiért Alapítvány kuratóriumában, 23 éven át végzett tevékenységéért, és a városnak rendszeresen nyújtott jogi segítségéért.
Lábatlan Város Önkormányzata Lábatlanért Emlékplakett kitüntetést adományozott Bodrogai Ferencnek, a Forest Papír Kft. egyik tulajdonosának és ügyvezetőjének, a város gazdasági életének fellendítése és fejlesztése terén végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként.
Lábatlan Város Önkormányzata Polgármesteri Dicséret kitüntetést adományozott Szeghy Barna részére. Szeghy Barna 2009-ben, szabadidejében, díjazás nélkül elkészítette, és azóta karbantartja a város sikeresen működő honlapját, és más, értékes informatikai fejlesztéseket is elkészített, önzetlenül.
Ezután Popovics György, a közgyűlés elnöke folytatta az ünnepséget beszédével, melyben gratulált Lábatlannak, és elmondta, hogy gyakran előfordul lábatlani rendezvényeken, és mindig jól érzi itt magát.
Az ünnepi program a Gerenday Közösségi Ház kiállító termében folytatódott, ahol Endrédi Zoltán, a Gerecse Fotóklub elnöke megnyitotta a klub legújabb kiállítását. A kiállítás – szándéka szerint – rendhagyóra sikeredett, hiszen nagyméretű tablókon mutatja be Lábatlant, ráadásul meghökkentő módon, hiszen tematikusan mutatja meg az elmúlt tíz évet, időnként a megszokott valóságlátványt átszerkesztve. Amint a megnyitón is elhangzott, a kiállítás zárását követően az impozáns tablók Lábatlan intézményeibe kerülnek, ami azt is jelenti, hogy a nyitva tartás végtelenné válik, a kiállítás képei folyamatosan megtekinthetők lesznek.
A megnyitó alatt és után, a Borsétányon, lábatlani borászok kínálták értékes nedűiket, és az este folyamán, a Fesztiválszínpadon az Újra zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt.

Naszák István

Szombaton a Gerenday Kertben 10 órakor - a Bartos Kft. szervezésében - a hagyományos főzőversennyel folytatódtak a városi programok, melyen kb. 180 fő 12 csapatban képviseltette magát. A versenybe káposztás ételekkel lehetett nevezni . A csapatok kitettek magukért, bográcsban főttek, serpenyőben sültek, illatoztak a finom étkek. A zsűri Móringer Lajos elnökletével az I. díjat a Garami Team-nek (Alföldi töltött káposzta)ítélte, a II. díjat a Lugas Team (borókabogyós káposztával töltött grillezett csirkamell) kapta, míg a harmadik helyen az Ultra Polimers Team (Erdélyi töltött káposzta) végzett.
A Duna-parton a Lábatlani Sirályok Vizisport Egyesület 10 órakor indította a térségi népszerűsítő kajak-kenu versenyt, majd 12 órakor a Március 15-e térről a szüreti felvonulás indult a Borostyán Baráti Kör szervezésében. A gyönyörű, napsütéses időben mindkét program sok érdeklődőt vonzott.
Ez idő alatt - a délután folyamán - a kertben a gyermekeknek kézműves foglalkozást tartottak a Kuckó Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai, de lehetett ügyeskedni a színpad körül a Virgonckodó Játszóház fa játékaival, vagy ugrálni a színpadon elhelyezett ugrálóvárban is.
Délután a Napfény Mazsorett csoport és a Szivárvány Tánccsoport tagjai szórakoztatták a közönséget. Színpompás fellépő ruháikban, fantasztikus táncaikkal nagy sikert arattak a szép lányok és fiúk a rendezvénysátorban. A felkészítőknek, vezetőknek, Rozmán Ritának és Staudingerné Kecskeméti Évának külön köszönet a színvonalas produkciókért.
A táncok között egy különleges bemutatóra invitálta az érdeklődőket a Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskola Egyesület. A Lábatlanon 2 éve működő csapat a történelmi, európai harcművészetek kutatásával és oktatásával foglalkozik. Ebből láthattunk egy érdekes összeállítást, amiben a hosszú kard használatát mutatták be az egyesület tagjai.
18 órakor a Mogyorósbányai Fúvószenekar közel negyven tagja töltötte meg a színpadot. A tőlük megszokott színvonalas, szórakoztató, igazi kikapcsolódást nyújtó koncerttel ajándékozták meg a népes közönséget.
20 órától megkezdődött az est záró és fő eseménye, a szüreti bál. A talpalávalót a Ströcker Melody zenekar húzta, fantasztikus hangulatot teremtve a rendezvénysátorban, ahol a legkitartóbbak egészen hajnali 2 óráig rophatták a táncot.
Köszönet mindenkinek, aki részt vállalt a jubileumi Városi Napok megszervezésében és lebonyolításában: a Borostyán Baráti Kör tagjainak, a Gerecse Fotóklub tagjainak, a Lábatlani Sirályok Vízisport Egyesület tagjainak, a Gerecse Borbarát Egyesület tagjainak, Schrenk Péternek és segítő tanár kollégáinak, a Hölgyek Lábatlanért Klub tagjainak, Bartos Kálmánnak és segítőinek, a Lábatlani Polgárőrség tagjainak, a Rendőrség szolgálatban lévő kollégáinak és nem utolsó sorban a városgazdálkodás munkatársainak ill. a Gerenday Közösségi Ház fáradhatatlan dolgozóinak.
A kulturális programok a LEADER pályázat, a Calmit Hungária Kft. és a Cembrit Kft. támogatásával valósultak meg.
A főzőverseny támogatói voltak: Polgármesteri Hivatal, Aladdin, Assist Trend Kft., Bartos Kft. / Hullám Vendéglő /, Calmit Hungária Kft., Forest Papír Kft. ,Mészáros Vágóhíd és Húsüzem, Molnár Zoltán, Primusz Péter, Silocem Kft., Ultrapolimers Kft.

Szabó Ildikó


[ 2014.09.29. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-