nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Újabb gátszakadás lehet oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Újabb gátszakadás lehet
Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar kormány kármentő alapot hoz létre - számlaszám itt

Újabb gátszakadás lehet
3 helyen megrepedt a tározó, kiürítették Kolontárt.

Friss (vasárnap 14:10): Csütörtökön Google saját műholdjával lefényképezte a környéket, melyet ezt letöltve Google Earthben megtekinthetővé tett (összehasonlítás előtte és utána).

Friss (szombat 18:20): Összesen három helyen repedt meg a hétfői balesetben érintett 10-es tározó gátja. Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint az elmúlt napokban több centiméterrel nőtt a rés, így újabb gátszakadás fenyeget.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar kormány kármentő alapot hoz létre, a lakossági felajánlásokat a következő központi számlaszámokra várják:
- belföldi utalásnál: 11794022 22222222
- külföldi utalásnál: HU 28117940 2222222222 00000000


Szombat reggelre kiürítették Kolontárt, mivel az ajkai iszaptároló gátja tovább gyengült. Ezzel egyidőben Devecser lakosságát is felszólították, hogy készüljenek fel egy esetleges evakuációra. Kolontáron egy kőből és földből álló védőgát építését kezdték meg. A tervek szerint 4-5 méter magas és 20 méter széles építmény hétfőre készül el. A 8-as főútig tartó, nagyjából 400 méter hosszúságú védőgáttal próbálják megóvni egy esetleges újabb gátszakadás következményeitől Kolontár még épségben maradt házait, illetve Devecsert.

Telenor és Vodafone előfizetők a 1749-en, T-Mobilosok a 1752-n segíthetnek 250 Ft-al.


Előzmények

Hétfőn délután 12 óra 10 perc körül átszakadt a Veszprém megyében lévő ajkai vörösiszaptározó gátja, volt ahol két méter magasan hömpölygött az ár. Heten életüket vesztették, 120-an megsérültek, két embert még keresnek. Több helyen a lakosok a házak tetejére menekültek, van ahol traktorral menekítették őket.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az alumínium gyártásának melléktermékeként előálló iszap lúgos, maró hatású, a közvetlen érintkezés égési sérüléseket okozhat. A szakértő tájékoztatása szerint a vörösiszap enyhén radioaktív, de ez közvetlen veszélyt nem okoz. A legmagasabb, 5-ös szintű készültség van érvényben.

Az árhullám a Marcal élővilágának kipusztítása után elérte a Dunát is, addigra viszont sikerült semlegesíteni a lúgot. A folyó pH szintjén óránként mérik.

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon áll a közlekedés, pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Aznap délután a helyszínre érkezett Pintér Sándor belügyminiszter. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást indított. A tározót üzemeltető cég vezetője szerint a hétfő délelőtti ellenőrzés során még mindent rendben találtak, kora délután észleltek először szivárgást.

Forrás: www.idokep.hu


[ 2010.10.11. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-