nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Újít a Vértes Volán oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Újít a Vértes Volán
Elektronikus buszjegyet és bérletet vezet be Tata, Tatabánya és a kistérség 18 településén a Vértes Volán. GPS-alapú utastájékoztatás.

Elektronikus jegyeket vezetnek be a buszokon

Elektronikus buszjegyet és bérletet vezet be Tata, Tatabánya és a kistérség 18 településén a Vértes Volán. A 320 millió forintos fejlesztés GPS-alapú utastájékoztató kiépítését is tartalmazza, valamint Tatabányán új átszállóhelyet építenek - közölte a társaság. Az elektronikus jegy bevezetésével megszűnik a pénztárak előtti sorban állás, a jegyek és bérletek megvásárlása bármikor, bárhol kezdeményezhető – mondta el a vezérigazgató.

Németh Tamás kiemelte, a GPS-alapú utastájékoztatással a főbb átszállási pontokon követni lehet a buszok útját. A kijelzőkön az utasok látják az esetleges késéseket, és a diszpécser azonnal beavatkozhat a menetrend helyreállításáért.

Németh Tamás vezérigazgató kiemelte: az elsődleges cél, hogy kiszámíthatóbb, a mai kor igényeihez sokkal inkább alkalmazkodó szolgáltatást vehessen igénybe az érintett utazóközönség. Tata és Tatabánya, valamint a hozzájuk tartozó két kistérség közlekedése a szolgáltató megyei járatainak 50-60 százalékát teszi ki. A Vértes Volán Zrt. által biztosított anyagi önrész a teljes beruházás 15 százaléka, amely a beruházási keretet terheli.

A Vértes Volán Tatabányán egy új átszállóhelyet tervez, melynek területét a város térítésmentesen biztosította a közlekedési társaságnak. Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere elmondta: Tatabányának egy többségi városi tulajdonú tömegközlekedési cégre van szüksége, amely nem a költségek csökkentését, hanem a színvonalas és megfizethető szolgáltatások biztosítását érzi kötelességének. Utalt arra is, hogy a kormány tömegközlekedés-fejlesztési elképzelései a megyeszékhelyet kedvező helyzetbe hozhatják.

Sok új lehetőséget tartogat az összesen 320 820 482 forintos beruházás nyomán kialakuló rendszer:

Utastájékoztatás - a főbb átszállási pontokon GPS alapú rendszer telepítése: az autóbuszok mozgását, várható érkezési idejét - a diszpécsereken kívül - az utasok is követni tudják a nagy forgalmú megállóhelyeken. A járműveken utazók pedig kijelzőn kapnak tájékoztatást arról, hogy a menetrendhez képest milyen ütemben haladnak, illetve a csatlakozásokról is információkkal szolgál számukra a rendszer.

(Az utastájékoztatási rendszer lelke egy modern, nagy sebességű adatfeldolgozásra alkalmas számítógép és a rajta futtatott forgalomirányító és utastájékoztató szoftverek. A számítógép a megye útjain közlekedő GPS-sel felszerelt autóbuszoktól folyamatosan érkező koordináta adatokat összeveti az előzetesen rátöltött menetrendi adatokkal, vagyis az adott járatot végző autóbusz pillanatnyi helyzettét összehasonlítja a menetrend szerinti előírt tartózkodási helyével. Az adott különbségből a jármű sebességét figyelembe véve kiszámítja a menetrendtől való eltérés idejét. Az adatok ismeretében a diszpécser azonnal be tud avatkozni menetrend helyreállítása érdekében.)

E-ticket rendszer bevezetése: a menetjegyeket és bérleteket Interneten, illetve mobiltelefonon is meg lehet váltani. A modern megoldás az egyre gyorsuló életvitelhez igazodva a jegypénztárak előtti sorban állás helyett a "bármikor, bárhol" kezdeményezhető jegyvásárlást helyezi előtérbe.

Tatabányán a tervek szerint átszálló decentrum épül: a város díjtalanul biztosít területet az Omega Park mögött, a vasúti pálya szomszédságában. Tatabányán így két fő átszállóhely állna az utasok rendelkezésére. Szükség is van rá, hiszen az új struktúrájú hálózat javíthatja a járatok kihasználtságát és az eddig kevésbé ellátott területeknek is új lehetőségeket biztosít. A menetrendet sem kellene folyamatosan módosítani, könnyebben alakíthatná a szolgáltató az utasok változó szokásaihoz. A pályázati forrás nem egyszeri beruházást, hanem további fejlesztések alapjait is jelenti a közlekedési vállalat számára.

Akadálymentesítés: A fizikai akadályok megszüntetése mellett a hallás- és látáskárosultak önálló közlekedése is komfortosabbá válhat - a nagy forgalmú átszállóhelyeken teljes körű akadálymentesítés valósulhat meg vizuális- és audiovizuális eszközökkel.

Tatabánya városa, Klímastratégiájában a gépjárműforgalom csökkentését tűzte ki célul. Ennek egyik eszköze a tömegközlekedés előnyben részesítése a személygépkocsik használatával szemben. Ehhez vonzóbbá kell tenni a Vértes Volán Zrt szolgáltatásait, a járatok sűrítésével, a menetrendek összehangolásával és a buszközlekedés átalakításával a változó igényekhez igazodva.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere elmondta: a tömegközlekedés fejlesztése és hatékonyságának növelése gazdasági és környezetvédelmi kérdés is, amelyekre meg kell találni a jó válaszokat. Ezek egyike, hogy a tömegközlekedést a helyi igényekhez kell igazítani, melyhez nélkülözhetetlen a működtetés rendszeres figyelemmel kísérése és fejlesztése. A polgármester ezért úgy gondolja, hogy Tatabányának egy többségi városi tulajdonú tömegközlekedési cégre van szüksége, amely nem a költségek csökkentését, hanem a színvonalas és megfizethető szolgáltatások biztosítását érzi első számú kötelességének. Utalt arra is, hogy a kormány tömegközlekedés fejlesztési elképzelései a megyeszékhelyet is kedvező helyzetbe hozhatják.

Tatán az utastájékoztató rendszer kiépítésén túlmenően a Fellner úti autóbusz-forduló felújítására kerül sor. A forgalmi épületen kívül az út, a járda és az utasváró is megújul.

Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, Tata alpolgármestere elmondta:

A tataiak is élvezhetik a fejlesztés előnyeit, sokkal jobban tájékozódhatnak majd, mint korábban és a jegyvásárlásért sem kell sorban állni. A Fellner Jakab úti buszfordulónak és környezetének felújítása pedig már régóta esedékes, a környékben lakók is többször jelezték ezen igényüket. A Vértes Volánnal már évek óta jó az együttműködés, a buszok átlagéletkorát is sikerült öt év alá csökkenteni, a korszerűsítés tehát folytatódik a tataiak kényelméért, biztonságáért.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2011.01.14. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-