nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Vándorgyűlések - 5. év és 30. alkalom oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Vándorgyűlések - 5. év és 30. alkalom
Ha érkezik a tavasz, ismét találkoznak a helytörténeti Kerekasztal tagjai az őszi „szemeszter” után. Lábatlan Gerenday kúria - 2010. III. 26.
A házigazda Nádasiné Balatoni Anna körlevele a Gerenday kúria tanácstermébe szólít bennünket.

Kezembe került a lap, ahol az évi 6 alkalom helyszínei sorakoznak:
Öt év alatt megismerkedtünk Dad, Bajna, Nyerges, Süttő, Ács, Máriahalom, Komárom, Csolnok, Csúz, (hosszan sorolhatnám még) nevezetességeivel - templomok, temetők, tájházak, nemesi kúriák, ásatások és más rejtett szépségek kerülhettek szemünk elé úgy, hogy mindig annak a területnek legjobbjait kértük fel ismertetőnek. De, aki figyelemmel kísérte munkánk, cikkeket olvashatott a csodatalálásunkról! Tagjaink között van könyvtáros, mérnök, lelkész, tanár, és közülük sokan évtizedek óta aktív kutatói szűkebb és tágabb környezetük múltjának. Szorgalmuk nyomán számos kötet jelenhetett meg, hogy megőrizze a múló pillanatokat.
Ezen a tavaszkezdő 30. alkalomnak témái voltak:
Barakka Gábor a Süttői-napok keretében szeretné bemutatni az Iskolatörténeti monográfiáját. Padányi Lajos a nyergesi iskola múltját kutatja az évfordulóra, - ismert, hogy családjának 3 nemzedéke oktatta a város ifjait. Településtörténetet dolgoz fel Wagenhoffer Vilmos, amikor Dágról elkészítette könyvét, és Bokros Zsuzsa Nagysápot örökítené meg. Izsó Károly lelkesen mesél a lehetőségről, hogy Bajnán tájház alakulhat, majd a Csillagszemű együttesnek felajánlott népzenei anyagáról, amely immár digitalizálva a Zenetudományi Intézet értékei közé is bekerült. Nádasiné Anci a műkedvelő színjátszókról elkészült írásáról számolt be, amely a Lábatlanon 1924-60-ig működött. Óvári Zsuzsanna a helyi örökségvédő táborokról beszélt, és az erdélyi utazásról, ahol határon túli magyarokkal ismerkedhettek a diákok. Vendégünk volt Forróné Virág Zsuzsa, a megyei szervezet titkára, aki a novemberi nagy országos Kiadványszerkesztői Konferencia szervezője volt Esztergomban.
Megtudhatjuk, hogy Csolnokon 3 hetente helytörténeti előadás van, hogy Fehér László balladáját Izsó Mári néni énekelte fel a népdalgyűjtőknek. Vagy azt, hogy 20 fotót is sikerült a műkedvelő előadásokhoz szerezni. Megtudtuk, hogy az egyházi dokumentumok 1860-tól jól kutathatók, hogy a komáromi malmokról tartott konferencián megnézhették az egyetlen hajómalmot Gután….és még mennyi érdekességet! A beszélgetés, késő délutánba hajlik, körülöttünk a Gerenday család festett portréi néznek ránk, és megértően figyelik a jövőt, amely a múltat kutatja, amelynek ők részesei lehettek. Vajon mit mesélnének?

Lábatlan Gerenday kúria - 2010. III. 26.

Óvári Zsuzsanna


[ 2010.03.30. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-