nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Oktatási hírek / Városépítés diák módra oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Városépítés diák módra
A lábatlani Örökségvédő táborok egy évtizede - 312. tárlat - 2008. X. - Örökségvédelem a diákokért - 2008. november 14-16.
Vendégeket várunk iskolánkba, amit mindig egyfajta izgalom kísér. Vajon, mindent megtettünk, hogy jól érezzék magukat? Az alkalom évfordulós, amely egy évtized, de számunkra ez is nagy út. Berendeztük a dísztermet, új kiállításokkal kedveskedtünk és feltornyoztunk majd 30 pályázatot és fotóalbumokat, amelyek ezekről az évekről mesélnek - és megyeszerte jöttek a helytörténészek. Amikor kezükbe vették a fotókkal, rajzokkal, dokumentumokkal s írásokkal teli lapokat, régi diákok munkái elevenedtek meg a történetek során. Forgatva az albumokat láthatták, hogy gyerekek is lehetnek értékmentők. Hogy milyen munkákat végeztek? (20 oldalas tényfelsoroló készült erről, amely az idei országos pályázatunk melléklete lesz.) Temetőt újítottak, szakrajzokat készítettek, sövényt nyírtak, értékeket válogattak a Gerenday kúria kamráiból. Festettek kerítést, néprajzi gyűjteményben serénykedtek, gyomláltak a parókiánál, kertet alakítottak ki a Rákóczi emlékmű körül....De lelkesedtek a régi mesterségekért, megnéztünk fafaragót, patkoló kovácsot, takácsot, cirokseprű kötőt, vetettünk lángost kemencébe, jártunk gazdaságokban, a pincesoron. Nádasiné Balatoni Anna, Primusz Sándor, Gerecsei Zsolt értő vezetőink voltak a múltidézésben (és még milyen hosszú lenne a lista, ha mindenkit felsorolhatnék!). Emlékeztetőül Értékmentő újságunk különszámát nyújthattuk át a találkozó résztvevőinek.


Örökségvédelem a diákokért - 2008. november 14-16.

Az őszi szünet után várt bennünket az „Iskola és helytörténet" konferencia 3 napja Esztergomban, Dorogon. Előadások, helytörténeti séták, könyvbemutató, kiállítás, múzeumok, és ki tudná mindet felsorolni? A régió megannyi szakembere számol be eredményeiről - a tudományos kutató, könyvszerkesztő, levéltáros, iskolaigazgató.... Gyakorlati tanácsot kapunk, a hazai és határon túli magyar történelmi helyek bejárásához, és számtalan fotón láthatjuk a Veszprém megyei kistérség hagyományőrző törekvéseit. Kiadványokat lapozunk, amelyek egy-egy önkormányzat jóvoltából jelenhettek meg. Saját élményeinkről számolunk be a szekcióüléseken - az örökségvédő táborokról, erdei iskoláról, vagy néprajzi gyűjteményekről. Láthatunk ifjú alkotók műalkotásait a Babits évfordulón, és reneszánsz értékeket feldolgozó múzeumi órát. Miközben sétálunk a bányászati múzeumba, kézről-kézre jár a régi metszetekkel teli királyok könyve, amit szívesen megvennénk az írótól. Van, ahol már tantárgy a városismeret, és tankönyv is készült hozzá. Van, ahol számtalan rendezvény segíti a hagyományőrzést, néhol a napközi vagy tábor a színtere a múltőrzésnek. Szeretnénk, ha minél többet tudnánk átadni tudásunkból és tapasztalatainkból, hogy a gyerekek helytörténeti ismeretei egyre gazdagodjanak. Mennyi lehetőség arra, hogy a jövő nemzedéke ne felejthesse el a gyökereit! És, ha valaki azt mondaná, hogy felesleges a múlt emlegetése, hiszen a jelenhez kell alkalmazkodni, annak üzeni ez a konferencia, hogy a múlt ismerete nélkül nem lehet jövőnk!

Óvári Zsuzsanna, egy múltidéző

[ 2008.12.10. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-