nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Vasárnapi nyitva tartás oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Vasárnapi nyitva tartás
Az alábbiakban kívánjuk tájékoztatni városunk lakóit, illetve a kereskedőket a vasárnapi munkavégzés tilalmáról

Tájékoztató az üzletek nyitva tartásával kapcsolatban

Az alábbiakban kívánjuk tájékoztatni városunk lakóit, illetve a kereskedőket a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényben lévő fogalmakról ill. előírásokról.

A vasárnapi munkavégzés tilalmát bevezetve kiskereskedelmi nap: a vasárnap és a munkaszüneti napok kivételével a naptári hét többi napja, továbbá a külön jogszabály által meghatározott munkanap.
Üzlet kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthat nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tart. Általános zárvatartási időszak: a nyitvatartási időn túli időszak.

Ettől eltérően az üzletek adventi vasárnapokon 6 óra és 22 óra, december 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra, továbbá minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra között nyitva tarthatnak.
A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek kiskereskedelmi napokon 5-22 óráig, vasárnap és munkaszüneti napokon 5-12 óráig tarthatnak nyitva. Lábatlanon jelenleg nincs olyan üzlet, mely kizárólag pékárut és tejterméket árusítana.
Szintén nyitva tarthat vasárnap és munkaszüneti napokon a virágot és újságot árusító üzlet is, de csak akkor, ha megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek.
Az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 m2-t nem haladja meg, az általános zárvatartási időszakban is nyitva tarthat, ha ott a kereskedő saját maga vagy a cég tagja, ill. segítő családtagja dolgozik (ezt hitelt érdemlően köteles igazolnia).
A törvény hatálya nem terjed ki a gyógyszertárakra, repülőtéren és pályaudvarokon, valamint egészségügyi intézmények területén lévő üzletekre, vendéglátásra, benzinkutakra, szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre, stb.
A jogszabályban előírt rendelkezések megtartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, s jogsértés esetén a kereskedőnek az üzlet ideiglenes bezárásával kell számolnia.


A kereskedők részletesebb tudnivalókat a fenti törvényből szerezhetnek.


[ 2015.03.10. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-