nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Videó-Meszlényi Zoltán csontereklyéi a bazilikában oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Videó-Meszlényi Zoltán csontereklyéi a bazilikában
Meszlényi Zoltán vértanú püspök élete a Szentlélek által megerősített keresztény ember tanúságtételének példája

forrás:EsztergomTv

A boldoggá avatások helyszíne a XX. század utolsó harmadáig a vatikáni Szent Péter-bazilika volt. „Meszlényi Zoltán vértanú püspök élete a Szentlélek által megerősített keresztény ember tanúságtételének példája” – mondta homíliájában, szentbeszédében Erdő Péter bíboros, érsek azon a – világegyház egészére nézve is jelentős – szombati szertartáson, amelyen Mindszenty bíboros utódát boldoggá avatták.

A hét vége óta a „magyar szentek oltáránál” bárki tiszteletét teheti a most példaképpé tett néhai főpap koponya- és csontereklyéinél.

A XX. század utolsó harmadáig a vatikáni Szent Péter-bazilika volt a boldoggá avatások kizárólagos helyszíne, utána viszont változás következett be ebben a hagyományban. Olyannyira, hogy 2005-től XVI. Benedek pápa személyesen a boldoggá avatáshoz kapcsolódó hálaadó szentmisén nem vesz részt és apostoli levelének kihirdetésével általában a Szentté avatási Ügyek Kongregációjának bíboros prefektusát bízza meg, a boldoggá avatást ugyanis nem kizárólag Rómában, hanem az új boldogok szülőföldjén, tiszteletük elsődleges helyén is kihirdethetik.

Ez jelzi a Szentatya bizalmát a helyi főpásztor iránt, különösen ha őt magát bízza meg a szertartás lebonyolításával, mint az Esztergomban is történt.

Rafael Balázs

Forrás: www.kemma.hu


[ 2009.11.03. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek