nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Videó - Tájékoztató a testület üléséről oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Videó - Tájékoztató a testület üléséről
Fél év után ismét Török István vezette a képviselő-testületi ülést, aki a napirendek előtt köszönetet mondott Boda Csaba alpolgármesternek és...


Tájékoztató a Képviselő-testület 2008. november 27-i üléséről
 
Első napirendi pontként tájékoztató hangzott el a két ülés között történt eseményekről.
November 10-én Duka Gábor Karva polgármestere Lábatlanon járt a Hu-Sk határon átnyúló program pályázati lehetőségeinek egyeztetése céljából.
November 11-én az Esztergom – Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulási ülésen Dinnyés István képviselő  vett részt.
November 12-én a Szociális Világnap alkalmából az alpolgármester köszöntötte a szociális ellátás dolgozóit.
November 13-án a Pedagógiai Szakszolgálat ülésén az alpolgármester úr, valamint az ezt követő AVE megbeszélésen a táti Polgármesteri Hivatalban Dinnyés István képviselő is részt vett. Az AVE megbeszélésen a 6 település 2009. január 1-jétől megvalósítandó hulladék kezelésével kapcsolatos teendőkről esett szó.
Az Ister – Granum ülésén Kiss Gábor aljegyző  volt jelen. Többek között tájékoztató hangzott el a társulás helyzetéről és aktuális pályázati lehetőségekről.
Katasztrófavédelmi továbbképzésen Hortai Tamás műszaki ügyintéző vett részt.
November 14-én a Holcim alapításának 140. évfordulója alkalmából gyár-történeti kiállítás megnyitó ünnepsége volt a Gerenday Közösségi Házban, melyen az alpolgármester és a jegyző asszony vett részt. A kiállítást Richard Skene úr nyitotta meg.
November 18-án közmeghallgatás volt az Arany J. Iskola Dózsa Gy. úti telephelyén, melyen az alpolgármester ismertette a 2008-bna megvalósított célokat, fejlesztési feladatokat, melyet a labatlan.hu oldalon is megtekinthetnek.
November 19-én Táton jegyzői egyeztető megbeszélés volt a hulladék kezelési közszolgáltatásról szóló rendeletek egységessé tételével kapcsolatosan, melyen a jegyző asszony vett részt.
A sebességjelző berendezések telepítése városunkban várhatóan december hónapban megtörténik.
Az iskolafejlesztési pályázat elutasítása miatt benyújtott panaszunk elutasításra került.

Következő napirendi pontban a testület tárgyalta az AVE Tatabánya Zrt. 2009. évre vonatkozó díjemelési javaslatát. Mivel jövő évtől a hulladékot a Tatabányai Regionális Hulladéklerakó fogadja be -a nyergesújfalui bezárása következtében- így idén jelentősebb díjemelést kell végrehajtani. A korábbi egyeztetéseknek megfelelően az érintett településeken a szállítási távolságtól függetlenül azonos mértékű díj lesz meghatározva. A pontos feltételekről a testület a decemberi ülésen dönt.

Elhangzott a Komárom-Esztergom Megyei Temetkezési Kft. 2008. évi beszámolója is, valamint a testület elfogadta a Kft. 5%-os díjemelési javaslatát is. A fentiek szerint a jövő évre a következő árak érvényesek:
Sírhelydíjak:
2009. évtől
1.
Egyes sírhely:12. 140 Ft + Áfa  (25 évre)
Kettős sírhely:24. 250 Ft + Áfa  (25 évre)
Gyermeksírhely:6.060  Ft + Áfa (25 évre)
Urna sírhely: 6.060 Ft + Áfa    (25 évre) meglévő sírhelybe
Urna sírhely:6.060 Ft + Áfa    (25 évre)
Urnafülke: 3.650 Ft + Áfa    (10 évre)
 
2.  Temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételére a temetési szolgáltatók által fizetendő díj:16.100 Ft + Áfa
 
3.  Temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díja:
910 Ft / nap + Áfa 
4. Az Önkormányzat temetőüzemeltetési hozzájárulása 2009. évben:  370.000 Ft + Áfa.

A testület vita nélkül döntött a 2008. évi költségvetési rendelet negyedik alkalommal történő módosításáról, melynek eredményeképpen a költségvetés főösszege 1.040 e Ft-ra emelkedett. Továbbá elfogadásra került a 2008-as I-III. negyedévi gazdálkodásáról szóló beszámoló is. Elmondható, hogy önkormányzatunk bevételei megfelelően alakultak.

A képviselő-testület megvitatta a 2009. évre vonatkozó költségvetési koncepciót Bár a törvényhozás még nem hozott végleges döntést a 2009. évi intézményi normatívákról, összességében elmondható, hogy a fajlagos mutatószámok jelentősen, mintegy 64 millió Ft mértékben csökkennek. A testület nem tervezi az helyi adóterhek növelését, hanem továbbra is takarékos gazdálkodással, a nem kötelező feladatok átgondolásával csökkenti kiadásait.

Varga István a Fischer-Bau Kft. képviselője ismertette a testülettel az új, Rákóczi F. úton 2009. nyarán épülő 22 lakásos társasház terveit, melyet saját beruházásban valósítanak meg. A 400m2-es üzlettel (valószínűleg drogéria), étteremmel, irodákkal rendelkező épület a településfejlesztési tervbe illeszkedően, tovább javítja a városképet.

A testület döntést hozott a Gyermekétkeztetési Alapítvány pályázatán való részvételről, ahol 5%-os önrész mellett 20 lábatlani rászorult gyermek kaphat fejenként 160 adag melegételt csaknem 1 éven keresztül.

A képviselő-testület döntött arról, hogy testvértelepülésünkkel, Karvával közösen pályázatot nyújt be révátkelő létesítésére. Sikeres pályázat esetén a településnek az összes költség 5%-át kell előteremtenie. A révátkelő alkalmas a Duna parton az infrastuktúra fejlesztésére, kisebb hajók kikötési lehetőségének biztosítására is. A pályázatot december 17-ig kell elkészíteni.

Végül a Zengő Óvoda pályázatát támogatta a testület, melyben kompetencia alapú oktatásra, a tanulás megalapozását szolgáló képességek fejlesztésére nyerhető el 100 %-os finanszírozású támogatás.
Török István polgármester


[ 2008.11.29. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek