nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / X. Tatai Vadlúd Sokadalom oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
X. Tatai Vadlúd Sokadalom
Folyamatosan érkeznek a vadludak a tatai Öreg-tóra, csütörtökön már 15 ezer vadludat számoltak meg a madarászok.

Visszatérő források melegítik a tatai Öreg-tó madarait

Folyamatosan érkeznek a vadludak a tatai Öreg-tóra, csütörtökön már 15 ezer vadludat számoltak meg a madarászok. Így a többi vízimadárral együtt közel húszezer madár pihen a 220 hektáros tavon. A szakemberek szerint idén is nagyjából 30 ezres csapatokra lehet majd számítani. A vadludak visszatérése mellett egyre nagyobb látványosságot jelent a Tatáról mintegy negyven éve eltűnt langyos vizű források újbóli megjelenése is.

Az egykori Öreg-tavi források első hírnökei tavaly decemberben fakadtak újra, és mellettük megjelentek az újabb-régi források is a tatai vár tövében. Az Öreg-tó medrében immár tucatnyi forrásból tör elő a 20-22 fokos kristálytiszta karsztvíz. A leglátványosabban a vár alatti falból dől bele a tóba, paradicsomi körülményeket teremtve az itt pihenő vadludaknak, sirályoknak, récéknek, gémeknek és más vízimadaraknak. A vadludak tiszteletére minden évben megrendezésre kerülő országos természetvédelmi fesztivál, a X. Tatai Vadlúd Sokadalom sok színes programmal idén november 27-én várja az érdeklődőket.

Tata valamikor híres volt az itt fakadó forrásairól, melyek vízhozamára jellemző volt, hogy a XIX.-XX. század fordulóján Budapest vízellátását is Tatáról gondolták volna megoldani. Erre végül is a víz magas hőfoka miatt nem került sor. A Dunántúli-középhegységben folyatott szén- és bauxitbányászat következtében egymás után apadtak az egykori legendás források, a hetvenes évek közepére az utolsó forrás is elhallgatott

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2010.11.12. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-