nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / XXII. Helytörténeti kerekasztal Lábatlanon oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
XXII. Helytörténeti kerekasztal Lábatlanon
Egy-egy település múltjáról sokat elárulnak a temetők, a síremlékek, az eltemetettekről közölt adatok.XXII. Helytörténeti kerekasztal – Lábatlanon


Október 17-én, péntek délután a piszkei temetőnél volt a helytörténeti kerekasztal tagjainak találkozója. A csaknem teljes létszámban összegyűlt kis csapat erre a napra a lábatlani temetőkkel való ismerkedést tűzte ki célul. A temetők fontos helytörténeti, néprajzi és vallástörténeti, sőt egyházművészeti és még ipartörténeti értékeket is hordoznak. Egy-egy település múltjáról sokat elárulnak a temetők, a síremlékek, az eltemetettekről közölt adatok, és a lelki-hitbeli állapot is tükröződik a sírfeliratok szövegei. A piszkei temetőben a Gerenday, Nedeczky, Sziklay síremlékeket néztük meg. A nevek összefonódtak városunk múltjával. Ezért volt megdöbbentő, hogy némelyik síremlék alig menekült meg a pusztulástól. Megálltunk a világháborúban elesett német katonák jobb sorsot érdemlő sírhantja előtt is.
Következő állomásunk a zsidó temető volt. Itt jólesően hallottuk és nyugtáztuk, hogy milyen összefogással, pályázattal, gyerekek-fiatalok munkájával sikerült megmenteni ezt az értéket az enyészettől. Szinte minden jelenlévő elmondott saját településének történetéből a helyi zsidóság életéről, sorsáról néhány gondolatot.
A református temetőben a temető történetével és főképpen a népi síremlékekkel foglalkoztunk. Megálltunk a lelkészek összegyűjtött sírköveinél, illetve a temető azóta megnyitott részéről megmentett régi síremlékek előtt. Szó volt az 1995-ben készült temetőismertetési pályázatról, melyet az akkori ifjúsági csoport készített. Itt található több jeles ember síremléke is: A Rogge és Wendland családok síremlékei, akik a cementgyár tulajdonosai ill. vezetői voltak. Reviczky Károly földbirtokos, országgyűlési képviselő, valamint egy piszkei közbirtokos síremléke mellett világháborúban elesett magyar honvédek sírjai is.


A temetőből a (volt) Petőfi Iskolába kalauzolt minket Óvári Zsuzsanna, aki nemcsak az iskolagalériáról szólt, hanem a gyerekekkel végzett örökségvédő munkáról, falu ill. városszépítő táborokról is. Az asztalon valóságos archívuma volt Lábatlan értékeinek: fotók, pályázatok, művészeti alkotások mutatják be, mit láttak és mit, hogyan mentettek meg, dolgoztak fel a gyerekek. Jó tudni, hogy ilyen érdeklődésű fiatalok is vannak, és tisztelet annak, aki ilyen szempontok szerint is neveli őket, tágítja látókörüket. Valószínűleg ők nem fogják tönkretenni lakóhelyüket, mert ismerik az értékeit.
„Levezető” beszélgetésre a Vitéz Sághy Antal Könyvtárban kaptunk lehetőséget. E beszélgetésekben mindenki elmondhatja élményeit, azt, hogy mivel foglalkozik éppen, és felhívjuk egymás figyelmét kiadványokra, programokra. Most is így történt. Természetesen szó esett arról is, hogy „folytatása következik”: a jövő esztendőben is több érdekes program és helyszín vár minket. Hadd fejezzem be beszámolómat azokkal a gondolatokkal, amelyeket Óvári Zsuzsanna fogalmazott meg a gyerekek munkájával kapcsolatban: Azt hittük, hogy Lábatlant egy-két év alatt befejezzük, hiszen úgy gondoltuk, alig van érdekessége. Most, évek múltával látjuk, hogy mennyi minden kimaradt még, és mennyi feldolgozandó szépsége, értéke van. Lesz feladat a következő esztendőkre is. A magam részéről csak annyit hadd tegyek hozzá: mindenki így jár (persze jó értelemben!), aki településének, lakóhelyének értékeit elkezdi számba venni. Jó munkát hozzá!
Gerecsei Zsolt


[ 2008.10.30. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-