nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Zajtól is védhet a szemét oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Zajtól is védhet a szemét
Kinstädtner István alapelveként hirdeti, hogy a szemét fogalmát el kell felejteni, csak hasznos és haszontalan anyag van.

A gyakorlatban ezt azzal a eljárásával igyekszik bizonyítani, amely alkalmazásával hulladékból építőanyag lesz.

Miután a kíváncsi újságírót vicsorogva fogadó kutya rövid láncra kerül, szabad az út a meredek lépcsőn a lábatlani családi ház felső szintjére. Az egyik kis szoba pont olyan mint a filmek nagy ötletgazdáié. Kívülálló számára nagy a felfordulás. Az egyik sarokban, a hajtókarból kitalálhatóan daráló. Mellette egy kannában tipikus háztartási hulladék. Tejes zacskó, gyümölcslés doboz, nejlonzacskó. A másik kannában mintha konfetti lenne. Egy paravánon oklevelek sora, vázlatrajzok. A kis asztalka lábánál kéttéglányi szürke hasáb.

A hatvanhárom éves, nyugdíjas – villanyszerelő, elektrikus, kazánfűtő szakmát is szerzett – házigazda, Kinstädtner István segít a lényeget meglátni a szokatlan lakberendezési tárgyak között.

Amikor egy szeméttelepen dolgoztam, nap mint nap rádöbbentem, hogy rövidesen a világ bele fog fulladni a saját hulladékába. Egy hajnalon arra ébredtem, hogy tudom a megoldást. Azonnal lementem a szuterénba, és elkezdtem a kísérletezést – halljuk a kezdetekről.

Nem tegnap volt, lassan huszonöt évvel ezelőtt született meg az ötlet. A lényegét egy vázlatot mutatva mondja el Kinstädtner István.

Szabadalomként van bejegyezve az eljárás, a napokban fizettem be hetvenkétezer forintot belföldi fenntartási díjként a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.-nek. Ipari és kommunális hulladékot ártalmatlanítok úgy, hogy építőanyaggá dolgozom fel a szemetet. A papír, a műanyag és a textilia kilencvenöt százalékából lesz lépésálló vagy nem lépésálló építőelem, esetleg zajvédő fal. A zsíros, olajos vagy mondjuk lekváros szemét nem használható, általában a szelektíven gyűjtött anyag öt százaléka ilyen.

– Kezdjük az elején. Válogatva gyűjtött hulladék a kiindulás.

– A háztartásokban már így kell félretenni szemetet. Aztán így kell begyűjteni, illetve elszállítani a feldolgozóhoz. Jöhet az aprítás, őrlés. Egy-egy harmadrész textiliából, papírból és műanyagból áll a keverék, amelyhez először lúgos kémhatású oldatot, majd kötőanyagot kell keverni. Ezután jön a formálás és a szárítás.

Nem hallottunk még a hétköznapokon a Kinstädtner-féle építési elemekről.

– Kis ember vagyok én a nagyvilágban. Nem értek a szervezéshez. Próbálkozásaim azért voltak, de kevés érdeklődés mutatkozott. Talán az idén beérik a dolog, Taksonyban épül egy olyan csarnok, ahol valóság lehet az elképzeléseimből. Jó lenne. Nem győzöm elégszer mondani, tenni kell valamit, mert a világ belefullad saját hulladékába. Fenyvesi Károly

Diploma és remek eredményű jegyzőkönyv az ötletgazdának

A Kinstädtner-féle építési elemeket vizsgálta az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Közhasznú Társaság központi laboratóriuma is. A jegyzőkönyv szerint a hőszigetelésük vetekszik a hungarocelével. A visegrádi országok és a Magyar Feltalálók Egyesülete innovációs környezetvédelmi versenyén az ötletgazda dicséretet kapott a fővárosban. Érkezett egy szláv nyelvű elismerő diploma is a lábatlani nyugdíjas címére Belgrádból. A hódmezővásárhelyi Ötlet-Újdonság-Találmány című nemzetközi kiállításon és vásáron ő kapta az Idea-díjat, amellyel százezer forint is járt.

 


[ 2010.03.02. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek